Veckans inspiratör Peter Bolinder CEO Proteinish
Veckans inspiratör - Peter Bolinder om växtbaserade livsmedel
Peter, du är VD på Proteinish som är en ny livsmedelsproducent som utvecklar innovativa växtbaserade produkter. Dessa skall produceras i Sverige på svenskodlade och svenskförädlade råvaror.
Hur ser du på hastigheten i matomställningen från animaliska till växtbaserade proteiner och vad skulle kunna accelerera takten?
Det är ett både stort och komplicerat arbete att ställa om våra matvanor som kommer att ta tid. Under några år hade omställningen bra fart men när inflationen slog till gick vi tillbaka till invanda beteenden och vanor. Vi tror det är en tillfällig dipp i tillväxten för växtbaserade livsmedel, i takt med att vi och övriga livsmedelsindustrin utvecklar nya goda och nyttiga växtbaserade produkter ökar tillväxten igen. Men omställningen är komplicerad och kräver en global beteendeförändring som kommer att ta tid. I grunden handlar det om att förändra mänskliga beteenden som vi utvecklat under väldigt många år, det är en kommunikativt utmanande uppgift att skapa insikt hos konsumenterna att vi måste förändra våra vanor om vi ska klara klimatmålen. Eftersom matsystemet är en av de större bovarna i dramat så måste systemet ändras, vilket politikerna också måste beakta. I Sverige har vi den uppdaterade livsmedelsstrategin som vi hoppas både kommer med tydliga målsättningar och bra incitament för att driva på omställningstakten.
Vilka stora hinder ser du framgent för denna omställning?
Grunden för en förändring är viljan hos konsumenterna att välja växtbaserade livsmedel i stället för animaliska där faktorer som smak, munkänsla och pris styr. Det är dessa faktorer vi som utvecklar och producerar växtbaserat måste möta för att lyckas med omställningen.
En del växtbaserade livsmedel är dyrare än animaliska beroende på de subventioner lantbruket får, om inte växtbaserade får motsvarande hjälp kommer priset att hålla tillbaka omställningstakten. Köttindustrin har en position att försvara, den är redan utmanad genom minskad konsumtion men industrin kommer att försvara sin position genom lobbyister och andra påverkare för att försvara sin marknad
Vad är din uppfattning om matomställningen från 2030 och fram till 2050?
I bästa fall har vi en lite bättre balans mellan växtbaserat och animaliskt per 2030 vilket skapar förutsättningar för mera resurser till både utveckling av nya tekniker och nya livsmedel. Det finns redan idag ett antal tekniker för att producera det som kallas köttanaloger och är växtbaserade varianter på kött och kycklingprodukter. Teknikerna i sig är gamla men att använda dem för att producera alternativ till animaliska livsmedel är nytt. Majoriteten av de växtbaserade livsmedel på marknaden idag är texturerade genom extrudering, den kompletteras av fermenterade produktionstekniker som kommer att vara ledande in på 2030 talet. Det investeras mest kapital i bio-odlat kött som många förväntar sig ska bli den marknadsledande tekniken men det finns fortfarande många hinder i den tekniken att övervinna. Så för många år framöver tror vi att både befintliga tekniker kommer att leverera bra produkter men att också helt nya väntar.
Kontakta oss
Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!