Veckans inspiratör Jon Björk

Jon Björk om resan från finansbranschen och ägarledda företag till utbildning och civilsamhälle.

Från finansbranschen och ägarledda företag till utbildning och civilsamhälle.

 

Veckans inspiratör Jon Björk är interimschef, investerare, styrelseledamot och konsult med uppdrag där han driver affärsutveckling och strategisk utveckling.

Genom att använda lärdomar från att skapa värde finansiellt, individuellt och för samhället ger Jon dimensioner utanför den vanliga boxen.

 

Jon, kan du berätta lite mer om din resa som ledare?

I mina ledarroller har jag haft förmånen att arbeta brett, från start-ups till stora globala organisationer. Oftast har jag kommit in i förändringsuppdrag och inte sällan till nya områden jag inte jobbat med förut. För att axla sådana uppdrag behövs en grundtrygghet och tilltro till både min egen förmåga och till organisationens kapacitet, och att jag kan bidra till att frigöra dessa förmågor.

Det är viktigt att snabbt förstå och anpassa mig till den befintliga företagskulturen samtidigt som jag driver utveckling. Detta blev tydligt när jag skiftade från finansbranschen till civilsamhället, där olika drivkrafter råder. Det krävs nyfikenhet och förståelse för organisationernas struktur och kultur för att få till både strategisk planering och operativt genomförande.

 

Vilka är de viktigaste faktorerna för att lyckas i bredden av ledarroller enligt dig?

För mig handlar det om att vara närvarande och lyhörd. Att snabbt kunna sätta mig in i organisationens behov och utmaningar är avgörande. Jag tror också starkt på att stärka och stötta teamet, vilket skapar en kultur av samarbete och engagemang. Som ledare behöver jag vara medveten om vilket mandat som kommer med titeln men samtidigt förstå att den verkliga effekten kommer genom att använda kraften hos alla medarbetare. Att vara ansvarsfull i hur jag använder mitt mandat och tydlig i riktningen vi gemensamt ska arbeta mot.

 

Kombinationen av att ha arbetat inom finans- och konsultbranschen och civilsamhället är intressant. Hur kan civilsamhälle och näringsliv bidra till ett mer hållbart och relevant samhälle idag?

Civilsamhället spelar en avgörande roll i att främja hållbarhet och komplettera andra verksamheter i samhället. I civilsamhället finns ett värdeskapande syfte, som också ger värde till individer som engagerar sig i verksamheten, ideellt och professionellt. Ett utbyte mellan civilsamhället och näringsliv kan ge tydligt win-win, där medarbetare kan få möjlighet att bidra till ett större syfte och samtidigt bistå med ny expertis.
Jag tror att dagens civilsamhälle kan kompletteras med fler sociala företag som ger nya verksamheter och intäkter för att säkerställa finansiell stabilitet och långsiktig påverkan, då biståndsfinansieringen exempelvis är under förändring.

 

I partnerskap mellan näringsliv och civilsamhälle kan resurser fördelas och skapa mätbara värden för bägge parter. Jag ser fram emot utvecklingen av dialogen kring vilken effekt civilsamhället bidrar med till samhället och hur finansiering av dess verksamheter kan vara lönsam. Till exempel med etableringen av utfallsfinansiering, där finansieringen till viktiga verksamheter kan komma från besparingar genom den effekt verksamheten åstadkommit. Görs detta i ett partnerskap med olika verksamhetsformer tror jag det kommer skapa stort värde!

 

Kontakta oss

Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!