Veckans inspiratör - Richard Tejme
Veckans inspiratör Richard Tejme är investerare, styrelseproffs samt advisor med flertalet spännande uppdrag, bland annat i Mindler, Myrspoven och Copture
Veckans inspiratör Richard Tejme är investerare, styrelseproffs samt advisor med flertalet spännande uppdrag, bland annat i Mindler, Myrspoven och Copture. Copture är ett nordiskt nätverk med professionella piloter och analytiker som just nu utför fjärranalys med drönare där Richard hjälper till med bland annat affärsutveckling och strategi.
Richard, kan du berätta lite mer om Coptures verksamhet? Kunder, affärsmodell etc?
Copture är ett företag som utför fjärranalys med drönare åt industriella kunder. Affärsidén är att förbättra våra kunders beslutsunderlag genom att på ett smidigt sätt leverera data i det format kunden vill ha utan att störa befintliga processer.
Just nu har vi mest uppdrag inom skogsindustrin och som ett exempel inventerade vi förra året 50 000 hektar skog åt ett av Nordens största skogsbolag i syfte att identifiera och kartlägga angrepp av granbarkborre. Förutom självadatainhämtningen så har vi skogligt utbildade tolkare som analyserar bilderna och slutresultatet är en detaljerad skadeanalys som exporteras till kundens affärssystem.
Andra exempel på uppdrag inom skogsindustrin är inventering av nyplanterad skog, gallringsanalyser samt viltinventering.
Behoven av drönare har ju accelererat de senaste åren allteftersom tekniken mognat och lagstiftningen har kommit på plats. Vad ser du för framtida användningsområden för drönare?
Som du säger händer det otroligt mycket nu inom drönarbranschen då både dagens hårdvara och mjukvara erbjuder möjligheter som inte tidigare har funnits. Bildkvaliteten på dagens drönar-kameror är fantastisk och förutom högupplösta bilder använder vi också värmekameror och LIDAR-teknik. Vi samarbetar också med flera AI-företag som automatiserar själva bildanalysen.
Fler och fler företag tar hjälp av drönarteknik för att effektivisera och förbättra sina processer. Ett exempel är inspektion av kraftledningar som tidigare gjordes med helikopter. Nu ersätts detta med drönare vilket förutom lägre kostnader och högre bildkvalitet dessutom är miljövänligare och mindre störande för människor och vilt.
Andra uppdrag vi har är inspektion av telekom-master och solparker.
Kan du ge några handfasta råd till entreprenörer i startup-bolag baserat på din erfarenhet som advisor?
En bra affärsidé är ju grunden men det är själva genomförandet som avgör vilka start-ups som lyckas. Därför är teamets sammansättning otroligt viktig. Se till att ha olika kompetens och bakgrund bland grundarna och försök identifiera kompetens-luckorna och fylla dom med hjälp av advisors och styrelsemedlemmar.
När jag har jobbat med bolag i olika branscher så är det vissa problemställningar och teman som nästan alltid återkommer. För att nämna två:
Fokus, fokus,fokus. Att starta företag handlar mycket om att välja bort. Entreprenörer är ju fantastiska på att se möjligheter men en vanlig anledning till att bolag inte lyfter eller till och med går under är att man försöker göra för många saker samtidigt. Identifiera den produkt/tjänst ni tror mest på och fokusera och utveckla den. Fungerar inte det, tänk om, gör en pivot och fokusera på den nya idén.
Vad vill de olika grundarna med bolaget på sikt och är detta synkat med styrelse och investerare? Förr eller senare blir det friktion mellan företagets olika stakeholders och det är i princip ofrånkomligt. Men genom att ta en seriös diskussion tidigt i processen och gärna dokumentera detta så kan man undvika mycket framtida smärta och kapitalförstöring.
Kontakta oss
Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!