Veckans inspiratör - Devrimcan Karaoglan

Devrimcan berättar vad han som datascienist egentligen gör och varför efterfrågan på hans kompetens kommer att öka i framtiden

Devrimcan Karaoglan har en studiebakgrund inom analys, maskininlärning och tillämpad matematik. Med praktisk erfarenhet från både industriella och akademiska projekt har han specialiserat sig på att utveckla prediktiva modeller, designa maskininlärningsalgoritmer och lösa komplexa problem med hjälp av datadrivna insikter

 

Med din bakgrund från KTH vilken nytta kan du skapa för din arbetsgivare eller kund?

Min utbildning från KTH har gett mig en solid grund i avancerad matematik, statistik och programmering – verktyg som är helt avgörande för att hantera och analysera stora datamängder. Som datascientist kan jag bidra genom att omvandla rådata till insikter som företag kan använda för att optimera sin verksamhet och öka sin lönsamhet. Mitt arbete handlar om att identifiera mönster, lösa komplexa problem och skapa förutsättningar för bättre beslutsfattande. Jag hjälper företag att förstå sin data och använda den strategiskt, oavsett om det gäller att effektivisera interna processer, identifiera nya affärsmöjligheter eller förbättra kundupplevelsen.

Hur ser du på utvecklingen inom ditt område och vart är den på väg?

Datascience är en relativt ung men snabbt växande disciplin. Företag börjar inse att data är en av deras mest värdefulla resurser, och rollen som datascientist blir alltmer central för att hålla sig konkurrenskraftig. Vi ser en tydlig utveckling mot att fler företag integrerar AI och maskininlärning i sina affärsprocesser, vilket kräver djupgående expertis inom området. Jag tror att datascience kommer att bli lika självklar i företag som en IT-avdelning eller finansfunktion är idag. Det innebär också att datascientists behöver utveckla en bredare kompetens, från teknisk expertis till affärsförståelse, för att kunna skapa verkligt värde.

 

Det har varit lite trögt för dig att hitta ett intressant jobb därute i nuvarande lågkonjunktur, har du tips till andra nyexaminerade hur man gör för att hitta drömjobbet?

Det viktigaste är att vara proaktiv och uthållig. Våga ta kontakt med företag du är intresserad av, även om de inte aktivt söker personal. Använd nätverk – både professionellt och personligt – och nå ut till tidigare kurskamrater eller bekanta som redan är i arbetslivet. LinkedIn är ett ovärderligt verktyg för att synas och bygga relationer, så se till att hålla din profil uppdaterad och aktiv. Dessutom, fortsätt att utveckla dina kunskaper även efter examen. Det finns otaliga onlinekurser och resurser som kan hjälpa dig att skaffa nya färdigheter och stärka ditt CV. Var aktiv på LinkedIn. Lägg exempelvis upp kurser du studerat efter din examen. Slutligen: ha tålamod. Det kan ta tid att hitta rätt, men genom att vara målmedveten och flexibel ökar du dina chanser att hitta ett jobb där du verkligen kan göra skillnad.

Kontakta oss

Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!