Veckans inspiratör- Peter Dahm
Veckans inspiratör- Peter Dahm

Du leder en av de mest kritiska verksamheterna i dessa ”corona-tider”. Hur bibehåller du arbetsglädje och motivation bland alla medarbetare som kämpar på i denna tuffa situation?

 

Jag är nu inne på min 22:a arbetsdag i sträck. Det fungerar faktiskt bra vilket överraskar mig. Angelägenheten i frågan och alla medarbetarnas viljekraft och energi ger bränsle och inspiration. I kristider som detta märks det att alla tar ett steg upp och agerar med förnuft och ansvar. Det medarbetarna signalerar är att vi skall klara av detta, vi har kompetens, vi kommer inte lämna någon medborgare utan medicinsk vård, vi kommer göra allt för att klara denna situation. Intensivvård är ett sant teamarbete där varje personalkategori är lika viktig. Det är så vi arbetar till vardags och det kommer till god användning i en situation som denna. Det är otroligt härligt att se denna kraft arbeta tillsammans. En bidragande orsak till att det fungerar så bra nu, tror jag, är att vi är en verksamhet med stabil och robust personal. Det är jag glad och stolt för vilket gör arbetet lättare i tider som denna.

 

I vilken utsträckning jobbar ni tillsammans med läkare i andra länder, och hur ser det internationella samarbetet ut nu?

 

Samarbetet med läkare och intensivvårdskliniker i andra länder är intensivt. Vi har mycket goda kontakter sedan många år med forskargrupper världen över och utbyter kontinuerligt information och tips. Idag t.ex. pågår en fyra timmar lång internationell live-streaming om det senast inom Covid behandling av IVA patienter. Vi ger varandra tips och råd dagligen. Vi är som en stor familj i arbetet mot Covid.

Din organisation består av medarbetare med flera olika nationaliteter och mångfald är en naturlig del av verksamheten. Vad har det för positiva effekter?

 

Sjukvården är verkligen internationell. Vi har flertalet medarbetare från hela världen som kommit till Sverige och vår verksamhet för att arbeta. Det utgör en fantastisk kraft. De bidrar enormt mycket med sin kunskap och erfarenhet från sina länder. Vår verksamhet hade aldrig klarat av vårt uppdrag idag om vi inte hade haft dem. Vi arbetar tillsammans som ett team oavsett varfrån vi kommer. Ursprung, etnicitet, kön, religion, ålder med mera spelar ingen roll. Vi arbetar för samma sak dvs patienternas bästa!