Veckans inspiratör Anna Hasselborg

Du och ditt lag har ju nått alla idrottares mål: att vinna OS-Guld. Hur kan du (ni) koppla er idrottsliga

Du och ditt lag har ju nått alla idrottares mål: att vinna OS-Guld. Hur kan du (ni) koppla er idrottsliga träning och målfokus till näringslivets?
För oss är det viktigt att bryta ner målen, inte bara i delmål, utan i mål som fokuserar på olika saker; tillstånd, processen, individuella mål, etc. Där är resultatmål självklart det som guidar oss i vilken riktning vi vill gå, men det är inte där fokuset ligger. Vi vet att efter att ha brutit ner ett resultatmål till mindre beståndsdelar kan vi i vårt dagliga arbete ta oss en liten bit mot målet bara genom att fokusera på detaljerna. Vi har även något vi kallar Banbrytande mål, något som jag tror många i näringslivet skulle kunna använda sig av. Ett banbrytande mål behöver inte vara mätbart (så som resultatmål) men ändå inte som en vision, det ska vara banbrytande helt enkelt.
Något annat jag tror näringslivet kan lära sig från idrotten är vår förmåga att utvärdera. Vi sätter aldrig upp ett mål som vi inte sedan utvärderar. Utvärdering är en av de absolut viktigaste delarna i målfokuserat arbete, för hur ska man annars veta om man anser sig vara på väg mot målet eller om man måste ändra något, eller skruva på något på väg mot målet?!

Ni är ju sen en tid tillbaka anställda av Svenska Curlingförbundet. Hur gick det till och vilka fördelar kommer av detta? (privatliv etc?)
Vi hade tidigare en liknande lösning i vår klubb, men då detta var en liten förening med ideella krafter, vad allt det innebär kände vi att något var tvungen att förändras. Så efter OS 2018 sa vi till SOK att vi ville fortsätta fyra år till (vi var faktiskt det yngsta laget att ta ett OS-guld i vår sport, så vi har många år kvar) men att för att livet skulle fungera behövde vi skapa en ekonomisk trygghet för vår satsning. Till saken hör den att curlingen är i gränslandet där du kan tjäna en del pengar men inte mycket vilket gör att vi är beroende av stipendiet vi får via SOK:s topp- och talangprogram. Som en del av det kan vi inte bedriva aktie- eller handelsbolag. I dialog med Svenska curlingförbundet och SOK, Unionen och Arbetsgivarföreningen kunde vi tillsammans hitta denna lösning. Och lösningen är den att vi är anställda på förbundet och får all den trygghet en anställning innebär, men, vi är helt beroende fortfarande av våra vinst- och sponsorpengar. Dvs, noll kronor in på vårt konto i förbundet, noll kronor ut.
Vad detta möjliggör för är pensionsavsättningar, sjukpenning och föräldraledighet. Något helt unikt i idrottens värld! Jag har därför nu när jag födde min dotter i somras kunna ta ut föräldraledighet, vilket långt ifrån är en självklarhet för kvinnliga idrottare.

Hur lyckas du/ni ställa om från att ha nått den absoluta toppen till att hitta nya motivatorer?
Lite på samma spår när det kommer till målfokus. Resultatmål för oss är bara en del av alla mål vi har. De banbrytande målen är också en stor del i vår resa. Vi pratar också mycket om att se vårt tävlande som en resa, och om vi inte uppskattar resan kommer aldrig några uppnådda mål kompensera för det. Vi vill helt enkelt njuta och ha roligt i det vi gör. Ett av våra mål är att vi vill se hur bra vi kan bli, och det är ett mål som kommer motivera mig oavsett hur många medaljer vi får. Det kommer vara glädjen till sporten som kommer avgöra om jag känner motivation eller inte och det tror jag är jätteviktigt i allt man gör, att man finner glädje och njutning.


Kontakta oss

Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!