Pia Carlgren
Veckans inspiratör - Pia Carlgren

Du har en spännande bakgrund, du byggde upp kommunikationsbyrån Gnistra, jobbade som chef för kommunikation och verksamhetsutveckling i det ömsesidigt ägda Länsförsäkringar Östgöta och blev sedan Näringslivdirektör i Linköpings kommun.  Vad får dig att våga ta dig an så olika uppdrag?

 

Ja, uppdragen ser nog väldigt olika ut på pappret, men gemensamt är att det har handlat om att bygga upp och utveckla nya verksamheter, vilket jag tycker är kul. Jag har därför inte tänkt på att det skulle handla om att våga, utan jag har varit rätt så lustdriven. I de två senare uppdragen var det också uttalat att man dels ville ha mig som en kraft i ledningsgruppen, men också att jag skulle bygga de verksamheter jag ansvarade för, så att de på ett nytt och tydligt sätt bidrog till att utveckla och stärka affär och verksamhet. Så även om branscherna varit olika, har det funnits en röd tråd i uppdragen.

 

Du startade en byrå, hade du tidigare erfarenhet som entreprenör?

Nej, det hade jag egentligen inte. Däremot hade jag tidigare haft en ”intrapreniöriell” roll och utvecklat ny verksamhet, jag hade också flera års erfarenhet från byråsidan. Gnistra grundade jag i ett läge där jag hade flyttat från Stockholm till Östergötland. Jag såg det som en möjlighet att prova på livet som entreprenör, började nätverka, och träffade ganska snart en driven kvinna i ett liknande läge. Vi såg utrymmet för en ny typ av kommunikationsbyrå, som då inte fanns på den regionala marknaden. Tajmingen var god, våra tjänster efterfrågades och vi kunde växa byrån ihop med kunder och medarbetare. Efter knappt tio år valde vi att sälja till en branschkollega.

 

Hur har det varit att gå mellan att driva eget och vara anställd?

Ja, att driva eget är otroligt kul och givande, men efter det har mina roller som anställd varit av ”bygga och utveckla” karaktär, så det har gått bra. Efter ett inhopp som tf vd för Östsvenska Handelskammaren fick jag frågan om att bygga upp en ny, bolagsövergripande marknads- och kommunikationsfunktion för Länsförsäkringar Östgöta. Uppdraget kom snart att omfatta även verksamhetsutveckling och hållbarhetsarbetet. Att bygga en marknads- och kommunikationsfunktion på kundsidan var något jag inte hade gjort tidigare. Självklart lockade också möjligheten att få vara med och utveckla ett så starkt varumärke som Länsförsäkringar.

 

Och sen offentligt anställd?

Ja, där överraskade jag nog även mig själv, men rollen som var nyinrättad i kommunledningsförvaltningen i Linköpings kommun och innebar att bygga upp funktionen på ett nytt sätt. Jag hade aldrig arbetat i offentlig och politiskt styrd verksamhet tidigare, så att få den möjligheten i en av Sveriges största städer och att göra några år i ”samhällets tjänst” kändes både spännande och meningsfullt – och gav många viktiga erfarenheter.

 

Vad driver och motiverar dig i arbetslivet?

Jag är visionsdriven på så vis att det är viktigt för mig att det finns en långsiktig och uttalad vision som siktar högt, och som jag kan köpa in på, i kombination med sunda och positiva värderingar. Det ger mig en tydlig riktning och målbild att jobba för, som jag också kan ta med mig ut i organisationen och mot marknaden. Ofta har jag själv initierat arbeten med att se över och vässa en vision eller målbild – och jobba igenom värdegrund, mål osv så att allt hänger ihop. Det är ofta väldigt kraftfullt och för mig är det arbetet i sig motiverande.

 

Ständig utveckling, både för mig som person och av verksamheten är en annan viktig drivkraft. Som person behöver jag få utrymme för min egen kreativitet – att se nya möjligheter och att få omsätta dem i nya lösningar och vägar framåt. Även om jag drivs av långsiktiga visioner, vill jag ganska snabbt kunna se resultat. Sen gillar jag att ha kul, så jag försöker att bidra och skapa ett klimat där man visar förtroende och respekt för varandra – och där det finns gott om utrymme för att ha kul och skratta tillsammans.

 

Nu har du grundat Sprkl Management, berätta mer?

Ja, det har varit roliga och intensiva år sedan flyttlasset gick till Östergötland för drygt 15 år sedan. Då tog vi över min mans föräldragård med ett aktivt lantbruk som han driver sedan dess, men som självklart också är en del av min och vår dotters vardag. Jag ville ge mig själv möjlighet till en lite friare tillvaro en tid och grundade Sprkl Management som min plattform. Just nu håller jag det lite öppet, så får vi se vart det tar vägen framåt.