Jennie Hammer
Veckans inspiratör - Jennie Hammer Viskari

Du är vd för en av Veoneer´s (fd Autoliv) affärsenheter, hur har Coronapandemin påverkat er verksamhet?

Självklart har detta påverkat hela bilindustrin och de flesta biltillverkare har ju haft sin produktion stängd under en period vilket såklart leder till lägre försäljning för oss. Då vi har vår produktion och våra kunder utspridda globalt, har vi dock, trots det tuffa läget i världen, haft delar igång hela tiden. Även våra utvecklingsprojekt har rullat på i full fart. Här har större delen av våra medarbetare jobbat hemifrån och vi har faktiskt sett vissa team som under denna period blivit effektivare än innan. Idag är vi igång med det mesta igen och flera biltillverkare har trots läget, haft bra försäljning under maj månad. 

 

 

På vilket sätt har Du fått ändra ditt ledarskap nu i Coronatider?

Mina team är ju utspridda globalt så vi har alltid använt mycket digitala hjälpmedel. Den stora skillnaden nu är att vi har mycket fler digitala events som tex afterwork, fikastunder, ”virtuella” F2F där vi använder video och efterliknar en ”riktig” F2F så mycket det bara går – uppdrag till alla deltagare att förbereda innan och presentera för att bygga starkare team, blanda helgrupp och halvgruppsessioner och ”gofika” såklart! Tror också att tät kommunikation är A och O i dessa tider. Jag kör mycket walk-and-talks med mina medarbetare även om vi är i olika länder och promenerar på var sitt håll.

Jag tror också att man som ledare behöver lägga mer tid på välmående och rutiner för sina medarbetare när alla jobbar hemma och man lätt fastnar framför datorn och jobbar hela tiden. Jag har gett mina medarbetare uppdrag som att träna varje dag – ett enkelt hemmapass eller promenad under dagen. Vi använder också videosamtal så de faktiskt måste hoppa ur pyjamasen och kamma till håret lite osv. :-)

 

 

Vad har du för tips och råd till andra ledare vad gäller att behålla medarbetarnas motivation och sammanhållning när alla jobbar på distans?

Det krävs mycket mer av ledaren när det gäller att leda på distans. Man måste då aktivt säkerställa att alla är med och känner sig delaktiga, och man får mindre draghjälp av övriga deltagare än om man är i samma rum och den sociala faktorn delvis löser sig av sig självt. Ett tips som jag ofta använder är att i digitala möten, då och då kasta ut frågor eller kommentarer som också inkluderar att man säger en av deltagarnas namn. Det kan tex vara saker som ”…det där som du och jag Hanna pratade om förra veckan…” eller ”… du med Filip…” osv. Detta gör att alla deltagare måste vara engagerade i mötet och vara beredda i alla lägen. Sen tror jag att det viktigaste för att motivera medarbetare är samma oavsett om det är på distans eller ej, och det är att se och lyssna och visa sitt genuina engagemang och ärligt intresse för vad de vill, känner, och tycker i alla lägen. Alla är vi människor och det är rätt enkla behov vi människor har för att må bra!