Veckans inspiratör Per Friberg

Veckans inspiratör är Per Friberg, VD på Nordic Leather Group, ett företag som sedan många år ”inte bara pratar social hållbarhet” utan fullt ut tillämpar det i vardagen och det dagliga arbetet! Läs mer här och låt dig inspireras en Pers erfarenheter och reflektioner.

Veckans inspiratör är Per Friberg, VD på Nordic LeatherGroup, ett företag som sedan många år ”inte bara pratar social hållbarhet” utan fullt ut tillämpar det i vardagen och det dagliga arbetet!  Läs mer här och låt dig inspireras en Pers erfarenheter och reflektioner.

 

Social hållbarhet nämns ofta som en mjuk fråga. Hur kan ni koppla det till er affärsstrategi och konkurrenskraft?

För oss handlar social hållbarhet inte om en extra kostnad utan om att maximera potentialen hos människor som annars hamnar i utanförskap. När vi inkluderar dessa individer i vår arbetsstyrka får vi tillgång till en unik talangpool och skapar ett engagemang som direkt påverkar vår produktivitet och innovationskraft. Det ger oss ett starkt "varför", vilket inte bara stärker vår interna kultur utan också gör oss mer konkurrenskraftiga globalt. Vårt exempel visar att ett företag kan växa och lyckas genom att värna om människor och deras unika förmågor.

Hur kan andra företag dra nytta av social hållbarhet, är det svårt?

Nej, det viktigaste är att börja. Identifiera roller i verksamheten där människor i utanförskap kan göra en skillnad utan att det kräver stora investeringar. Många underskattar potentialen hos individer som inte följer normen men genom att skapa rätt matchning mellan individ och uppgift kan resultatet bli oväntat positivt.

Vilka utmaningar har ni stött på när ni arbetat med social hållbarhet?

En av de största utmaningarna har varit att få hela organisationen att förstå varför visatsar på social hållbarhet. Det kan vara svårt att förändra invanda tankesätt och rutiner. Men när vi började visa konkreta resultat, både i form av ökad produktivitet och en starkare sammanhållning i gruppen, började fler förstå värdet.

Vad skulle du säga till företag som fortfarande är skeptiska till social hållbarhet?

Jag skulle säga att social hållbarhet inte bara handlar om att göra något gott för samhället, det är också en smart affärsstrategi. När du investerar i människor som har blivit marginaliserade, får du lojala och motiverade medarbetare som ofta kan tillföra mer än vad du förväntar dig. På lång sikt stärker det företagets sammanhållning och innovationskraft. Att arbeta med dessa frågor gör oss inte bara mer konkurrenskraftiga, det skapar också en arbetsmiljö där alla känner att de bidrar och gör skillnad.

Kansocial hållbarhet påverka vår globala konkurrenskraft?

Sverige står inför en utmaning om vi inte lär oss att bättre utnyttja potentialen hos människor som hamnar utanför normfacket. Vi kan inte och vill inte konkurrera med de löner och arbetsförhållandena som råder i världen men vi kan ta hjälp aven arbetskraft som samhället idag indirekt redan betalar för. Många av dessa individer besitter styrkor som varken du eller jag kan matcha – de kan vara oerhört uthålliga, extremt noggranna, snabba eller ha ett enastående fokus. För att behålla vår globala konkurrenskraft måste vi sluta slösa med denna talang och istället skapa möjligheter för dem att vara en del av arbetslivet.

Kontakta oss

Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!