Veckans inspiratör - Hanna Grönberg om ledarskap och ny teknik

Delar med sig av tips till ledare och AI inom HR

Veckans inspiratör - Hanna Grönberg

Hanna, vill du dela med dig av några tips till våra ledare där ute som jonglerar alla ansvarsområden, förändringar och sin ledarroll?

I mitt jobb har jag krokat arm med chefer som precis tagit på sig lagledartröjan och chefer som har lång erfarenhet av att leda team och organisationer. Jag har coachat och stöttat chefer i olika moment i ledarrollen och varit en trygg punkt och bollplank när det stormar runtomkring.

Ledare som jag har pratat med har ibland upplevt att det är överväldigande med alla olika ledarskapsteorier och information som finns kring hur en ledare ska agera, vilket målar upp ledarrollen som en enorm uppgift. Dessutom ha tid till att leda teamet när arbetsbelastningen är hög och förändringar gör att planeringen vänds upp och ner.

Tips till dig som ledare oavsett om du är i början av din karriär eller har en lång erfarenhet i ryggsäcken. Jag tror på att du som ledare ska lägga krut på att vara närvarande för ditt team. Kan låta enkelt men kan vara förvånansvärt svårt när man har en kalender som är smockfull, en lång to do-lista och flera personer man har gjort en mental anteckning om att återkomma till.

Närvaro i att aktivt lyssna på vad dina teammedlemmar säger och vad de har för behov, mental närvaro när ni småsnackar på teams innan mötet kör i gång och faktiskt ta dig tiden för ett samtal när någon i gänget pingar dig och vill ha en kort avstämning.

Det kommer göra det enklare för dig att skapa förtroende, sätta rätt förväntningar och få med dig ditt team i att jobba mot era uppsatta mål.

Vad tror du om AI inom HR?

Ja, vad spännande! Jag tror att vi är där nu. Snackisen är definitivt AI just nu och det ploppar upp nya aktörer hela tiden som hittat smarta sätt att ta hjälp av AI.

Mitt team testade att använda olika AI-tjänster i vårt dagliga jobb för att se hur vi kunde använda smarta funktioner för att förenkla eller spara tid.

Det var en väldig kul teamupplevelse att tillsammans prova, utvärdera, samarbeta och hitta nya områden att ta hjälp av Ai:n.

För oss blev tidsbesparingen den största fördelen hand i hand med att man skippade stadiet av ”skrivkramp” som ibland infinner sig när man ska utforma en jobbannons, skriva en policy eller informationsbrev.

Reflektionen av att prova AI operativt inom HR var att AI är en perfekt assistent för att ta fram första utkast, snabbt matcha statistiska koder mot våra befattningar eller komma med tips för den planerade AWn. Däremot behövs fortfarande eminenta kollegor som arbetar vidare med materialet som AI levererar, säkerställer att informationen är korrekt och lägger till sin personliga touch för att materialet ska kännas som sitt eget.

Sista, tips till chefer som är nyfikna på att prova ny teknik i sin organisation?
Våga prova!

Min erfarenhet är att det ofta finns processer som är manuella eller tidskrävande. Ta dig lite tid och researcha om det finns någon teknisk lösning som kan hjälpa er med er flaskhals.

I mina roller där jag har byggt HR avdelningar från grunden har utgångspunkten varit att bygga en enkel och digital medarbetarupplevelse. Vare sig det handlar om innovativa och lättanvända medarbetarundersökningar, samla medarbetarsamtalen på ett och samma ställe, skapa en proffsig rekryteringsupplevsele utifrån kandidatperspektiv eller designa och bygga en utbildningsportal och  tillhörande utbildningar. Våga testa och våga skrota om det inte fungerar som det var tänkt.

Kontakta oss

Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!