Veckans inspiratör - Anders Storm Group CEO Sivers Semiconductors

Anders Storm- veckans inspiratör

Anders, varifrån kommer ditt intresse för ledarskap och att bygga teknikbolag?


För mig är det en stor glädje att kombinera två saker jag brinner för. Redan när jag gjorde militärtjänsten så upptäckte jag intresset för gruppdynamik och ledarskap, då insåg jag att det var något jag ville lära mig mer om och arbeta med. Jag har dessutom alltid haft ett stort intresse för teknik och arbetat i teknikintensiva produktbolag.
Jag hade förmånen att börja min karriär i mitten på 90-talet som managementtrainee på ABB där jag fick lära mig och utvecklas inom båda dessa områden. Ca 8 år senare hamnade jag på Sony Ericsson, där jag verkligen fick arbeta i teknikens framkant. Jag fick arbeta med briljanta medarbetare och med att ta fram de första smarttelefonerna redan tidigt på 2000-tal, detta var något av det mest spännande och utmanande jag gjort, vilket stärkte mitt intresse ännu mer inom båda dessa områden.
Resan från projektledare, chef, mellanchef, VP/COO och sedermera vd har lärt mig enormt mycket om ledarskapet och det är fantastiskt utvecklade att få vara med och se människor växa och att få göra det kopplat till mitt teknik- och produktintresse är väldigt givande. Under de senaste 8 åren har jag fått vara med att bygga ett av de få svenska halvledarbolagen Sivers Semiconductors och tagit det från notering på Spotlight, via First North till Nasdaq Stockholm Mid-cap. En otroligt rolig resa där jag jobbar både med ledarskap och superintressant teknik inom 5G, satellitkommunikation och laserchip.


Vad är absolut hetast nu inom tekniktrenderna?


Den största trenden som alla hör om nu är ju generativ AI, som kommer påverka oss alla. Det flesta visste nog inte hur AI skulle kunna påverka oss förrän ChatGTP släpptes. Det är först nu den större massan ser vilka otroliga möjligheter som AI kommer erbjuda. På Sivers Semiconductors jobbar vi redan idag med hur tex nästa generations AI datorer skall använda ljus i stället för el för att kommunicera snabbare med 90% mindre strömförbrukning. Kraven på att denna teknik måste fram är nu ännu tydligare när behoven av AI ökar.
5G och satellitkommunikation är två andra tekniktrender som drivs på hårt då vi alla vill vara uppkopplade överallt och med snabbare uppkoppling.


Vad gör du annorlunda för att sprida budskapet runt Nasdaq noterade Sivers Semiconductors?


När jag började som vd så läste jag en artikel från nyhetsbyrån Direkt att man vill se mer direkt kommunikation från vd:ar i börsbolagen. Min tanke var då att hitta en plattform för detta. ”Finans Twitter” som det kallas, verkade vara en bra plattform för detta ändamål. Därför har jag under de senaste 7 åren jobbat mycket med direkt kommunikation med aktieägare den vägen. Det har varit mycket uppskattat och vi har gått från 1.600 st aktieägare till över 22.000 st. Detta har blivit uppmärksammat av Box Communication, som utsett mig till bästa vd på Twitter 2021 (First North), 2022 och 2023 inom Nasdaq Stockholm Mid-Cap kategorin. Att arbeta nära våra aktieägare ger otroligt bra insikter i deras behov och vilken information de söker. Detta kan sedan spridas via tex kapitalmarknadsdagar, vd ord i kvartalsrapporter eller webcasts mm.

Kontakta oss

Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!