Veckans inspiratör - Kristoffer Ömar

Veckan inspiratör är Kristoffer Ömar, Head of Logistics& Retail på Swedemount Sportswear. Kristoffer har i många sammanhang drivit och hanterat omfattande förändringsprojekt. Här delar han med sig av sina erfarenheter.

Veckan inspiratör är Kristoffer Ömar, Head of Logistics & Retail på Swedemount Sportswear. Kristoffer har i många sammanhang drivit och hanterat omfattande förändringsprojekt. Vill du veta hans framgångskoncept?

 

Vad är nyckeln till att framgångsrikt driva större/utmanande förändringsprojekt?

Min ingång i att driva en förändring är att jag som ledare själv måste förstå och eventuellt ändra på mina egna mönster eller arbetssätt. Förstår jag den förändring som skall genomföras då har jag även lagt grunden för att jag kan äga projektet eller resan som skall göras!

Man behöver sätta upp ramar för vilka områden och aktiviteter som vi kan mäta under resan. Då blir målbilden tydlig! Jag jobbar med etapper som uppfattas lätta/enkla initialt för att visa på de små förändringar som kan påvisas och ger positivt utfall för organisationen. Detta leder ofta till en "Vi kan känsla"! Det ger också en styrka i organisationen att våga sig på de större projekten!

Det gäller att vara ärlig mot sig själv! Förstår jag förändringen? Kan jag stå upp för den? Leder de till att bolaget förbättras? Har jag svaret på dessa frågor finns grundtryggheten för mig att involvera, coacha och utmana vilket leder till engagemang och ägarskap.

"Förändring påverkar alla och det börjar med mig som skall leda"

 

 

Hur vet man som ledare att ”ni är på rätt väg"?

Den rätta vägen är inte alltid den enkla vägen! Något jag lärt mig är att förklara intentionen tidigt och vara transparent om vad det gäller. Linda aldrig in en svag beskrivning om en förändring som blir otydlig, då blir resultatet oftast "fel väg". Våga vara öppen som ledare, det skapar enligt mig en förståelse för att resan inte alltid är utstakad att vi måste hjälpas åt för att lyckas. Be om feedback och stanna upp och reflektera ihop med dina medarbetare.  Och genom de uppsatta milestones som finns skapas oftast bra underlag för att kommunicera kring och följa den "rätta vägen"

 

Hur säkerställer du själv att ”du gör/agerar rätt” som ledare?

Skaffa bollplank, våga be om feedback och gärna 360 gradersperspektiv på dig själv som ledare - då får du allas perspektiv.  Det är också viktigt att tidigt avsätta tid för uppföljning - tyngre förändringar är oftast svåra att estimera avseende tidplan, kostnader och oförutsedda händelser. Genom att ha en plan för sig själv och sitt ledarskap ligger man ”steget före”!

Kontakta oss

Vilka utmaningar har du idag? - hör gärna av dig!