Veckans inspiratör Joakim Borén
Veckans inspiratör - Joakim Borén

Jocke, hur ser du på att byta karriärväg genom att prova nya branscher?

Jag har inte bytt arbete så ofta genom åren, men när jag väl gjort det så har jag för det mesta även sett till att byta bransch. Orsaken är att jag drivs av stor nyfikenhet och en vilja att utmana mig själv och testa gränser. Jag har bytt bransch tre gånger under min karriär och i samtliga fall har det lett till härliga utmaningar och att jag fått oerhört mycket energi och min upplevelse är att det varit väldigt nyttigt både för mig och för de bolag jag arbetat på.

Vad är det framförallt du tycker man får med sig?

För det första blir jag lite hög på att inlärningskurvan är så brant de första månaderna. Jag tycker det är viktigt att inte känna press för att det är mycket man inte kan, utan istället glädja sig för allt man lär sig och allt man har att bidra med från sina tidigare jobb.

Dessutom gör nyfikenheten inför den nya verksamheten att jag ställer många frågor. Det leder både till att jag får mycket kunskap på kort tid och samtidigt blir människorna i verksamheten påminda om hur mycket kompetens de har, vilken spännande verksamhet de arbetar i och dessutom känner de sig sedda. Ett klart fall av win-win!

Vilka konkreta ”stories” kan du dela med dig av som gjort skillnad?

En positiv följd av att byta bransch är att det alltid går att ta med sig erfarenheter och arbetssätt från sina tidigare arbetsplatser och korsbefrukta den med den nya verksamheten. Ett exempel är att vi efter ett drygt halvår på Verisure gjorde om hela ”go to market-processen”, vilket byggde på befintliga arbetssätt, kompetens och erfarenhet från andra länder i Verisurekoncernen och dessutom kryddat med erfarenheter som flera av oss hade från andra branscher. Det ledde till att vi ökade försäljningen med 40% på två år! Skithäftigt!

Min erfarenhet är att man får jobba lite mer om man vill byta bransch när man byter arbete. Detta eftersom både bolag och rekryterare vill riskminimera och det gör man generellt genom att rekrytera människor från samma bransch. Men när man väl lyckas och tar klivet över staketet till lite mer okända marker så är det helt klart värt det för både bolag och medarbetare! Alla vinner alltså på att våga!