Christine Karmfalk
Veckans inspiratör Christine Karmfalk, VD Kolmårdens djurpark

Vad innebär gott ledarskap för dig?

En god ledare har fokus på att medarbetarna och verksamheten ska lyckas. Uppmuntra, lyssna, följa upp och driva på samtidigt som man ser till varje enskild individs möjligheter och hjälper dem att övervinna svårigheter, får dem att nå längre än de själva trodde var möjligt.

 

Kan du dela med dig av någon viktig lärdom från din tid som ledare, som på ett avgörande sätt påverkat din ledarstil?

För många år sedan var det en person som tappade tålamodet med mig och sa ifrån, att jag måste sluta utgå från att alla andra har samma kapacitet som jag själv. Det var nyttigt för mig. Jag försöker tänka på det numera, att alla har olika kapacitet och förutsättningar. Konsekvensen blir ju att jag inte kan behandla alla lika. Det är mer rättvist att behandla var och en på det sätt som hen behöver.

 

I ”Under skinnet”- podden pratar ni om avund. Hur tänker du kring detta med avund i ledarskap och i karriären?

Jag tänker att avundsjuka är ett tecken på att man egentligen inte är nöjd med sitt eget liv, eller sina egna val. Särskilt i sociala medier ser vi så många exempel på ”lyckade människor” och det är lätt att missa att det som visas upp enbart är det positiva, att ingen stoltserar med det negativa. Det finns säkert en och annan som avundas mig min position exempelvis, men om de visste hur slitigt, ansvarsfullt och läskigt det kan vara, hur mycket man får försaka i sitt privata liv så skulle de kanske ändra sig.