Linda Forsberg
Veckans inspiratör- Linda Forsberg

Hur kom det sig att du sadlade om från anställd till att bli entreprenör.

Jag har så länge jag kan minnas drömt om att driva eget bolag, men livet tog så otroligt många spännande sidovägar som gjorde att den drömmen fick pausas. Men jag valde ändå att bygga min erfarenhet och kompetens i bolag som var entreprenöriella som Kinnevik och Metro. De nära 10 åren där gav mig många lärdomar som jag har nytta av även idag. Det största hindret för mig var dock att komma på vad jag ville göra (och vad jag egentligen var bra på). När längtan för ett par år sedan blev för stor så startade processen med att hitta min egen väg, att det blev just konstgjorda växter var lite av en slump. Jag letade bolag som var till salu och scrollade igenom grossister, industrier, restauranger och så kom det konstigaste bolaget av dem alla upp, ett bolag som sysslade med konstgjorda växter. Med min filosofi att ”utforska” möjligheter satte jag min in i branschen och insåg snart att det inte varken fanns stora eller riktigt starka spelare så då valde jag att chansa och satsa. Men istället för att köpa ett befintligt bolag ville jag bygga ett från grunden, och i januari 2018 startade jag By Faux.

 

Många har ju samma dröm som du men få vågar, varför?

Jag möter många människor med samma dröm om att driva eget och jag tycker det genomgående temat varför få följer drömmen är rädsla. Rädsla för att misslyckas, rädsla för att våga lita på sin egen kompetens och rädsla för vad omgivningen ska säga. Men rädsla är ju bara ett hinder på vägen som så mycket annat. Mitt råd är alltid att ”utforska” möjligheterna innan man säger nej till sig själv. Det gäller att i de lägena omge sig med rätt människor, de som kan dela med sig av sina erfarenheter, de som inte bara säger ja utan de som ställer rätt och relevanta frågor (utan att vara negativa). Det finns så mycket inspiration att hämta från exempelvis Almi som hjälpt mig mycket på vägen, Yes Box (Göteborg) samt många fler aktörer som verkar för entreprenörer. Sen tror jag att många tror att man måste tänka så stort, dvs, bli en ny Uber, Airbnb etc. Man måste våga vara ärlig mot sig själv och rannsaka sin drivkraft, varför vill jag bli entreprenör och vad är det jag vill uppnå?

 

Kan rådande kris vara en möjlighet för vissa?

Absolut, nu finns det äntligen tid att faktiskt reflektera över sin framtid, sina val och drömmar. Mitt tips är att gräva där du står, dvs. hos dig själv. I vilka situationer mår och presterar du som bäst, respektive när kommer du inte till din rätt. Utifrån de svaren så kan man gå vidare och utforska, men var lite självkritiskt och följ inte bara din passion. Våga lyfta blicken och tänka affärsmässighet, kunder, omsättning, marknad etc. Är du alltför passionsdriven är risken att affären blir sekundär. Sen kan det vara en idé att bolla med en utomstående när du väl kommit en bit på vägen, någon som kan hjälpa dig formulera affärsplan, sätta budget och coacha dig mot dina nya mål.