Johan Bergh
Dagens inspiratör – Johan Bergh CEO Kasthall

Vi på Based On People träffar dagligen intressanta människor som vi tycker ger energi och är öppna för att dela med sig av lärdomar och insikter. Vi är övertygade om att egenskaper som MOD, ANPASSNING och FLEXIBILITET kommer bli än mer avgörande för att lyckas på framtidens arbetsmarknad. Denna vecka har vi haft förmånen att diskutera karriärbyte med Johan Bergh numera CEO på Kasthall men med bakgrund från it-branschen.

Läs och inspireras av hans resa nedan. Har du själv tankar och erfarenheter som du vill bjuda på? Kommentera gärna.

 

Du har gjort ett imponerande karriärbyte från 25 år i it-branschen till en VD-roll i en anrik mattfirma.  Vad fick dig att våga ta steget?

För något år sen började jag känna att jag ville prova något mer konkret, något man ”kunde ta på”. Mina tidigare jobb har inneburit komplex konsulting eller utveckling av IT-system och mjukvara och detta kan ibland uppfattas av vänner och bekanta som mycket abstrakt. Så med denna tanke var jag inställd på att använda min ledarerfarenhet i en ny bransch. Den stora utmaningen i detta läge blev då: hur skall det gå till? De flesta jobbmöjligheter som dök upp var i min befintliga bransch.

Jag är uppvuxen i Lammhult i Småland och min far jobbade inom möbelindustrin. När jag kom i kontakt med Kasthall så kände jag mig ”hemma”. Vidare har design och inredning alltid lockat mig samtidigt som Kasthall är ett anrikt bolag med starkt varumärke. Jag tänkte då att det borde finnas tillräckligt många på bolaget som kan mattor, men att jag kanske kan tillföra ledarkompetens och internationell erfarenhet.

 

Vilka har varit dina största utmaningar efter 1 år i en helt ny bransch?

Att hitta balansen mellan att vara kommersiell samtidigt som Kasthall är ett företag som driver designspråk. Det är en utmaning i ledarskapet att inte hämma kreativiteten och yrkesstoltheten samtidigt som den kommersiella aspekten alltid skall finnas med.

Ytterligare en utmaning har varit att hantera en egenproducerande fabrik och dess utmaningar vad gäller arbetsrätt, varulagerhantering, inköpsstrategier samt logistikfrågor etc. Allt detta var helt nytt för mig.

Även om jag inledningsvis ansåg att industrikunnandet inte var avgörande i min roll så har jag insett att jag blev tvungen att snabbt lära mig mattillverkning och mattdesign för att blir respekterad i min egen organisation.

 

Vilka tips vill du dela med dig av om du fick göra om ett liknande branschbyte?

Fundera inte på vad du inte kan utan på vad du tillför med din erfarenhet och fokusera på detta först.

Var ödmjuk inför uppgiften och låt dina medarbetare guida dig men försök lära dig industrin så snabbt som möjligt så erhåller du respekt av organisationen.

Slutligen så måste man nog brinna för verksamheten för att våga ta chansen. Den som inte vågar vinner aldrig.